Pyszna szarlotka w godzinę

Szarlotka to bardzo popularne danie, co nie powinno dziwić- dobrze przyrządzona potrafi być naprawdę przepyszna. Jak dotąd powstało wiele przepisów, które różnią się zazwyczaj detalami. To kolejny już przepis, jednak wyjątkowy, bo nieco upiększony, a przy tym prosty, bo ciasto to zrobimy w 60 minut. To bardzo prosta szarlotka.

Do upieczenia naszej szarlotki będziemy potrzebowali następujących składników:
nieco ponad kilogram jabłek
od czterech do sześciu łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
dziesięć dekagramów rodzynek
cztery jajka
półtorej szklanki cukru
dwanaście łyżek oleju
cztery szklanki mąki
dwie łyżeczki proszku do pieczenia
trzy łyżki kakao

Pierwszym etapem produkcji jest zwykle przygotowanie ciasta. Zważywszy jednak na to, że chwilę zajmie nam rozprawienie się z jabłkami, lepiej jest zacząć od nich. Co do rodzaju jabłek, najlepiej jeśli są to antonówki, ale szarlotka wyjdzie oczywiście w przypadku ich niedoboru i zastąpieniu innym rodzajem. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, które do niczego nam się nie przydadzą, i ścieramy je na tarce. Zostawiamy je na około 60 minut w misce z cukrem po to, żeby puściły soki. W międzyczasie możemy zabrać się za wyrabianie ciasta. Dzielimy je na dwie części- ta druga będzie nam potrzebna jako posypka. Ciasto kładziemy na blachę wysmarowaną tłuszczem i z odrobiną bułki tartej. W tym samym czasie do jabłek dodajemy jajka, skórkę pomarańczową, rodzynki, olej, kakao, przyprawę korzenną oraz mąkę, którą łączymy z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, a następnie rozprowadzamy na blachę. Możemy zetrzeć drugą część ciasta i posypać nią powstającą szarlotkę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy do wychłodzenia i szarlotka jest gotowa. Ewentualnie możemy posypać ją jeszcze cukrem pudrem, ale nie jest to warunek obowiązkowy- ciasto będzie pyszne tak czy siak. Mnogość składników sugerować może, że jest to nieco skomplikowana wersja szarlotki, ale nic bardziej mylnego. To wciąż przepis prosty i przyjemny w przygotowaniu. Smacznego.